Ce este OTIPAX®

Otipax® este o soluție auriculară pentru tratamentul local al otitei medii acute cu timpan intact cauzată de:

  • Bacterii sau virusuri (după o răceală sau o gripă);
  • Schimbarea presiunii (zbor sau scuba diving), denumită otita barotraumatică.

CE CONȚINE OTIPAX®?

Otipax® este compus din două substanțe active: lidocaină și fenazonă.

Lidocaina este un anestezic local (sau antialgic) care acționează în regiunea dureroasă a urechii.

Fenazona are o acțiune antiinflamatoare care reduce inflamația (înroșirea, căldura și tumefierea sau umflarea) și o acțiune analgezică (reduce durerea din ureche).

Otipax® este un tratament conceput pentru a reduce durerea și inflamația din anumite afecţiuni dureroase ale urechii mijlocii, cu membrana timpanului intactă:

  • otite congestive acute;
  • otite virale flictenulare;
  • otite barotraumatice.

 

CUM SĂ UTILIZAȚI OTIPAX®?

Pentru ameliorarea durerii în otita medie acută cu *timpan intact, doza uzuală este de 3 până la 4 picături de Otipax® în canalul auditiv, de 2 sau 3 ori pe zi. Tratamentul trebuie să fie limitat la 10 zile. Și adulții pot suferi de otită medie acută. Mai exact, de otită barotraumatică (dezvoltată în timpul unui zbor sau la scufundări; vezi secțiunea despre otita medie acută).

*Timpanul trebuie să fie intact atunci când se administrează OTIPAX® și pacientul nu trebuie să aibă antecedente de alergie la fenazonă, clorhidrat de lidocaină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui produs.

Sfaturi utile:

Pentru a avea o administrare mai bună, înclinați capul în direcția opusă atunci când puneți picăturile. Acestea coboară prin timpan până la capătul canalului auditiv. Păstrați poziția timp de câteva secunde de la administrare.

Pentru a evita contactul urechii cu lichidul rece, se recomandă încălzirea sticlei Otipax® între mâini înainte de utilizare.

Condiții de depozitare a sticluței OTIPAX®

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după expirare. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Aruncați medicamentul rămas nefolosit după patru săptămâni de la prima deschidere a flaconului.

FERTILITATEA, SARCINA ȘI ALĂPTAREA.

OTIPAX, în absenţa unei fisuri a timpanului, poate fi folosit în perioada de sarcină, precum şi în timpul alăptării. Absorbţia sistemică este puţin probabilă.

Contraindicații OTIPAX®

  • Timpan perforat: tratamentul nu trebuie să aibă contact direct cu urechea medie. În acest caz, este recomandat să consultați un medic.
  • Hipersensibilitate la una dintre componentele medicamentului.

Pentru sportivi: produsul conține o substanță activă care poate da o reacție pozitivă la testele antidoping.